Hulp nodig?

Ontdek de historie van Zeeuws-Vlaanderen

Stap terug in de tijd en ontdek de rijke historie die onze streek herbergt. 

Stap in de wereld van destijds en laat je meevoeren door de prachtige verhalen en herinneringen. Soms waan je jezelf zelfs terug in de tijd. 

Het Vlaemsch Erfgoed in Groede, een historisch straatje dat een eigen verhaal vertelt. Het neemt u mee terug naar de eerste helft van de 20e eeuw waar u een kijkje krijgt in de oude ambachten en kunt proeven van de typische traditionele Groese paptaart die vers in de bakkerij gemaakt worden. Verder vindt u in Groede de oude markt, omringd door prachtige 17e-eeuwse huizen en een imposante kerk uit 1615. Tussen de Groese polders, het strand en het dorp komen verhalen tot leven die je zeker zullen betoveren.

Breskens is het vissersdorp in onze regio. Diverse wandelingen nemen u mee langs de mooiste plekken en vertellen u meer over de historie. Het Visserijmuseum, dat door lokale vrijwilligers wordt beheerd, leert u meer over de vele aspecten van de visserij. U kunt er zelfs ervaring opdoen met mijnen. De vuurtoren, die werd opgericht in 1868, heeft haar functie als baken voor de scheepvaart jaren geleden neergelegd en vandaag de dag is deze te bezichtigen en leert u de historie ervan kennen door de aanwezige tentoonstelling. 

Onze regio kent nog diverse, actieve molens. In Cadzand-Bad vindt u de korenmolen Nooitgedacht. Deze molen heeft een rijke historie en werd meerdere malen opnieuw opgebouwd. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Ook in Schoondijke, IJzendijke en Retranchement vindt u oude molens die nog actief dienst doen. De meeste molens zijn op gezette tijden te bezoeken. 

Ontdek de rijke geschiedenis van Sluis en Sint Anna ter Muiden, bijvoorbeeld door de stadswandeling "de geheimen van Sluis en Sint Anna ter Muiden". Bij deze wandeling kan gekozen worden voor verschillende afstanden en het voert u onder andere langs de oude stadswallen en de enige Belforttoren die Nederland rijk is.